Ακολουθήστε μας

Ποδηλατόδρομος Φάληρo-Γκάζι: "Σε πολλά σημεία νιώθεις πως είσαι σε κάποια άλλη χώρα"

Για το alsosnews.gr η ποιότητα ζωής σχετίζεται και με υποδομές που βελτιώνουν την αστική κινητικότητα,με χρήση εναλλακτικών μέσων μεταφοράς.

 

Στην Ελλάδα του 2016,μια από τις πιο ελπιδοφόρες ειδήσεις αφορά την κατασκευή του ποδηλατόδρομου Φάληρο-Γκάζι.

Προσωπικά και παρότι για τις καθημερινές μου μετακινήσεις χρησιμοποιώ μηχανή & αυτοκίνητο, αντιλαμβάνομαι ως απαραίτητη, την ανάγκη παραχώρησης οδικού χώρου για υποδομές μέσων σταθερής τροχιάς(τραμ-μετρό), ποδηλάτων αλλά και πεζών,στην περίπτωση που θέλουμε "Πόλη ιδανική για να ζεις".

 

 Με μια γρήγορη αναδρομή στην εποχή των Ολυμπιακών αγώνων το 2004, διαπιστώνει κανείς ότι το αστικό περιβάλλον της Αθήνας αναβαθμίστηκε με τις υποδομές των μέσων σταθερής τροχιάς.

Τότε δύο εναλλακτικά μέσα μετακίνησης,τραμ & μετρό,μπήκαν στην καθημερινότητά μας, βελτιώνοντας την τελευταία 12ετία, την ποιότητα των μετακινήσεων σημαντικού ποσοστού συμπολιτών μας, ξεπερνώντας τις αρχικά διχασμένες απόψεις των τοπικών κοινωνιών των δήμων.

Σήμερα 12 χρόνια μετά, ένα επιπλέον εναλλακτικό μέσο, το ποδήλατο, δείχνει ιδιαίτερα ελκυστικό στους Αθηναίους πολίτες για την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Το ποδήλατο όμως, σε αντίθεση με το τραμ & το μετρό, ψάχνει ακόμη τη δικές του υποδομές στο αστικό περιβάλλον των δήμων του λεκανοπεδίου.

Κάθε μελέτη που τυχόν θα εκπονηθεί για λογαριασμό ενός δήμου, συνήθως συναντά πλήθος αντιδράσεων από ιδιώτες & φορείς στην υλοποίησή της. Ένα τοπικό δίκτυο ποδηλατοδρόμων, δημιουργημένο παραπλεύρως σε ένα δημοτικό οδικό δίκτυο, με λωρίδες κυκλοφορίας και πεζοδρόμια κατειλημμένα από σταθμευμένα οχήματα, που διεκδικούν το δικό τους χώρο στάθμευσης, λόγω διαμονής ή λόγω αγορών, δυστυχώς δεν είναι εύκολη υποδομή για διαβούλευση από δημοτικά συμβούλια δήμων, κατοίκους και καταστηματάρχες.

Σε επίπεδο όμως μητροπολιτικού σχεδιασμού, η διαβούλευση με τους δήμους έδωσε το πράσινο φως για την κατασκευή ποδηλατοδρόμου. Πρόκειται για μία από τις πιο ελπιδοφόρες ειδήσεις που αφορούν τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την προώθηση της χρήσης ποδηλάτου στην Αθήνα. Έτσι από τα τέλη του 2015,οι κάτοικοι της πρωτεύουσας έχουν την ευκαιρία να κινηθούν ως ποδηλάτες με την επιτρεπόμενη άνεση & ασφάλεια, στον ποδηλατόδρομο που συνδέει το Φαληρικό Όρμο με το Γκάζι και το Θησείο. Πρόκειται για διαδρομή μήκους 11χλμ, που αποτελεί τμήμα (νότιος άξονας) του Μητροπολιτικού Ποδηλατόδρομου που ξεκινά από την Κηφισιά και καταλήγει στο Π. Φάληρο μέσω του κέντρου της πόλης, συνδέοντας τα βόρεια προάστια με το παραλιακό μέτωπο.

Ο μητροπολιτικός ποδηλατόδρομος που προέβλεπε το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας, σχεδιάστηκε από την Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ και περιλαμβάνει συνολική διαδρομή μήκους 27 χλμ., που θα ολοκληρωθεί όμως με την μελλοντική κατασκευή και του βόρειου άξονα, Γκάζι-Κηφισιά, μήκους 16,5 χιλιομέτρων. Για τον μελλοντικό άξονα έχουν ολοκληρωθεί τόσο οι μελέτες όσο και η διαβούλευση με τους οκτώ δήμους της περιοχής, ενώ εκκρεμεί η δημοπράτηση του διαγωνισμού.

Μέσα από το alsosnews.gr, εκμεταλλεύομαι την ευκαιρία να καταθέσω την προσωπική μου εμπειρία ως χρήστης του συγκεκριμένου ποδηλατικού άξονα.

Ο σχεδιασμός του ποδηλατοδρόμου έχει γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορέσουν να βγουν στον δρόμο καινούργιοι χρήστες ποδηλάτου και να ενθαρρυνθούν όσοι έως σήμερα, φοβούνται να ποδηλατήσουν. Ο ποδηλατόδρομος ξεκινά από το Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος», συμβάλλει σε δύο αστικές αρτηρίες (Κατσώνη, Θησέως),διέρχεται παρόχθια στον Ιλισό, από πάρκα, από πεζόδρομους  και από δρόμους ήπιας κυκλοφορίας. Σε πολλά σημεία νιώθεις πως είσαι σε κάποια άλλη χώρα.

Παρότι διαθέτει επαρκή σήμανση για τη χρήση του, καλό θα είναι να δεχτούμε τη συνύπαρξη πεζού-ποδηλάτη, οδηγώντας με χαμηλές ταχύτητες. Για το φαινόμενο του Έλληνα οδηγού που παρκάρει εντός ποδηλατοδρόμου, ας ελπίσουμε στην αλλαγή συμπεριφοράς του.

Μέχρι τότε, κάθε πολίτης θα έχει την ευκαιρία με το ποδήλατό του, να βελτιώνει την ποιότητα μετακινήσεων, μαζί με τη φυσική του κατάσταση.

Για το alsosnews.gr

Νεοκλής Τσούνης

Βρισκεστε εδω